Sistem za obračun in poravnavo - Novita
15747
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15747,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge | shared by vestathemes.com,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

SISTEM ZA OBRAČUN IN PORAVNAVO

Sistem za obračun in poravnavo predstavlja zadnjo fazo napovedovanja prenosov električne energije in upravljanja s sistemskimi storitvami. Vsebuje algoritem za izračun odstopanj med pogodbenimi obveznostmi, napovedano proizvodnjo, potrošnjo in prenosi, ter dejanskimi vrednostmi odčitanimi iz števcev. Končni rezultat so podatki za obračun za vsako bilančno skupino ali ponudnika sistemskih storitev. Ti podatki se izvozijo v finančni system (npr. SAP), ki dejansko izstavi fakture.

Proces obračuna se izvede v treh korakih:

 

1. Sprejem usklajenih končnih napovedi iz sistema za izdelavo voznih redov in podatkov o pogodbenih rezervah in aktivacijah iz sistema za upravljanje sistemskih storitev.
2. Sprejem in obdelava podatkov iz števcev.
3. Izračun razlik med napovedanim in dejanskih stanjem, ter izračun zneskov za poravnavo odstopanj.

 

Implementacija procesa za obračun in poravnavo temelji na specifikaciji “ The ENTSO-E Settlement Process (ESP) version 1.2”